Авиокомпания SAS се споразумя със синдикатите

SAS AirlinesСлед тежки преговори с осем синдикални организации на пилоти и стюарди, скандинавската авиокомпания SAS съобщи, че може би ще избегне фалита. Преди няколко дни от компанията заявиха, че ще се наложи да съкратят 6000 от служителите, както и да намалят заплатите и пенсиите на всичките си работници.

Авиопревозвачът, изпаднал в тежко финансово положение, е наполовина собственост на правителствата на Дания, Финландия и Швеция. От компанията се надяват, че след като направят нужните съкращения и оптимизация на разходите, ще могат да получат кредит от правителствата и от няколко големи банки. За тази цел трябваше да убедят синдикатите на авиоработниците, че нямат никаква друга алтернатива за действие, освен съкращенията, за да избегнат фалита. Освен, че работните места ще трябва да се намалят от 15 000 на 9000, авиокомпания SAS ще трябва да свие и разходите с над 440 милиона долара.

В резултат на продължителните преговори осем профсъюза подписаха споразумение за мерките, които ще предприеме компанията. Последни положиха подписа си от датския синдикат на пилотите и от кабинния персонал. Споразумението е необходимо, за да се изпълнят условията по спасителния бъдещ кредит.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: