Ryanair отново опитва да купи Aer Lingus

Aer LingusЕврокомисията и този път прекрати сливането на Ryanair и Aer Lingus. Според ЕК това е сделка, която директно ощетява пътниците, ограничава техния избор и в резултат на което те ще плащат по-скъпи такси и цени за услуги, съпътстващи самолетните билети.

Двете авиокомпании в момента са преки конкуренти в осъществяването на полети по 46 маршрута. Само 7 от тяхи се покриват и от други превозвачи,  за това сливането на Ryanair и Aer Lingus ще доведе до монополно положение, казва още Еврокомисията.

Това е третият опит на Ryanair за сливане с Aer Lingus. При първия си опит през 2007г., Ryanair представи пакет от възстановителни средства в защита на конкуренцията и в полза на потребителите. След направени пазарни тестове, Брюксел потвърди опасенията си, че подобна сделка в действителност нарушава конкуренцията. През 2009 г. Ryanair сама оттегли нотификацията си за сливане. След повторния отказ през 2013, авиокомпанията коментира решението като „явна несправедливост“ и „угодно за интересите на ирландското правителство“.

Ryanair порица ЕК, за това че одобрила сделки за сливане на други европейски авиокомпании със значително по-малко ефективни средства за защита. „Ние съжаляваме, че тази забрана е явно мотивирана от тесни политически интереси, а не от съображения за защита на конкуренцията“, заявиха още от Ryanair. От авиокомпанията се заканиха да обжалват решението на Еврокомисията.

След вдигналия се шум, ЕК обмисля дали да промени правилата за миноритарните дялове.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: