Lufthansa закрива губещи линии

LufthansaВъв връзка с лошите финансови резултати за 2011 г., авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) въвежда конкретни мерки за преструктуриране и намаляване на разходите. Флотът няма да се обновява поне до 2014 година, някои от обслужваните направления се закриват.

„Програмата на бъдещето“, описваща финансовите амбиции на компанията, беше представена през февруари от изпълнителния директор Кристоф Франц. През 2015 г. разходите на най-голямата в Германия, а и Европа авиокомпания, трябва да спаднат с 1,5 млрд. евро спрямо 2011 г. Конкретно за авиокомпания Lufthansa се предвижда съкращаване на разходи в размер на 900 млн. евро. Очаква се 600 млн. да се постигнат от спестяване, а 300 млн. евро – от по-високи приходи. Председателят на борда на авиокомпанията Карстен Шпор е разпоредил конкретни стъпки за изпълнение на целите по увеличаване на средните приходи от един пътник.

Досегашните планове за увеличаване на флотилията отпадат. Тя няма да расте поне до 2014 г., а вече поръчаните по-икономични самолети ще заменят сегашните. Целта, разбира се, е драстично намаляване на раходите за керосин – основно бюджетно перо на всяка авиокомпания. Освен това, авиокомпания Lufthansa ще предприеме закриване на губещи линии и ще си сътрудничи с дъщерната си компания Germanwings, за да отпаднат дублиращите се направления. Във тази връзка, най-вероятно Germanwings ще пракрати операциите си в Берлин, Щутгарт, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн и др.

Lufthansa - Self check inLufthansa среща сериозна конкуренция от нискотарифните компании като Ryanair по сходни линии в Европа, както и от арабските авиокомпании като Emirates – при по-дългите разстояния. По някои от линиите ще бъде закрита луксозната първа класа. По направления, в които Lufhtansa среща затруднения, остават само икономичната и бизнес класи. Предвижда се да бъде въведена т.н. Premium Economy Class. За спестяването на средства се въвеждат съкращения в поделенията по сигурността. Икономиите там ще са с по 5%.

Само за 2011 година загубата на Lufthansa възлиза в размер на 13 млн. евро, най-вече заради неуспехите на дъщерните й авиокомпании Austrian Airlines (AUA), както и British Midland (BMI). Оперативната печалба все пак възлиза на 820 млн. евро (с 180 млн. евро по-малко от предходната 2010 година). На 20 април Lufthansa обяви, че е довела докрай сделката за 276 млн. долара по продажбата на British Midland (BMI) на алианса Интернешънъл еърлайнс груп – Ай Ей Джи (International Airlines Group – IAG), в който участва конкурента й British Airways. Очаква се сделката да доведе до загуби за Lufthansa, но оперативната печалба до една година ще ги покрие и ще стабилизира финансовото й състояние, се казва в резюме на компанията. Принципното споразумение за проджбата беше оповестено още в началото на ноември 2011 година.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: