Ще изолират летище Сарафово от шум

Летище Сарафово, БургасШумоизолираща стена ще бъде изградена около бургаското летище „Сарафово”.

Решението за новото съоръжение е било взето на среща между представители на Община Бургас, агенция „Пътна инфраструктура”, концесионера на летището „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД и депутата Иван Вълков.

Стената ще бъде издигната покрай околовръстния път от Бургас за Варна. Тя ще предпазва хората, които живеят в квартала, както от шума на излитащите и кацащи самолети, така и от този на преминаващите по шосето автомобили. Според очакванията с построяване на стената шумът ще намалее с 10-15 децибела. Тя ще бъде съобразена с особеностите на релефа и ще предоставя нужната видимост на шофьорите. Съоръжението ще бъде със срок на експлоатация поне 30 години.

Предстои да се оформят юридическите взаимоотношения между страните по проекта. Всички подробности и срокове за изпълнение ще бъдат обявени след официалното подписване на договор. Самият технически проект вече е изготвен със средства на Община Бургас. Изграждането на шумоизолиращата стена е част от мерките, които общината е заложила в изготвената от нея Стратегическа карта на шума, която е първата подобна в страната.

Припомняме, че вече са в сила нови такси за шум и сигурност по летищата.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: