Сърбия ще има нова национална авиокомпания

AirplaneПравителството на Сърбия е решило да основе нова национална авиокомпания. Като за начало ще вземе 12 самолета „Еърбъс” на лизинг. Целта на създаването е новата авиокомпания да няма дългове. Това е съобщил министърът на финансите и икономиката Младжан Динкич. Възобновеното сътрудничество с Еърбъс ще бъде скрепено с кредитна гаранция от страна на държавата Сърбия в размер на 140 милиона долара.

Крупният авиопревозвач от Обединените арабски емирства „Етихад еъруейз” се очаква да стане главен партньор на новата сръбска авиокомпания, както и акционер в настоящата „JAT Airways”. Според министъра Обединените арабски емирства проявяват интерес към икономическо сътрудничество със Сърбия, а именно към покупка на хранителни продукти. В плановете на сръбското правителство се включени още изграждане на добра логистична система за бързи и качествени доставки на хранителните продукти, като в системата ще бъдат включени и дунавското пристанище в град Нови Сад и карго терминал на летището в Белград.

Сръбската авиокомпания „JAT Airways” почти фалира през 2005 г. През 2010 г. тя отчете 26 милиона евро загуби. Провалиха се опитите да бъде продадена на латвийския оператор „Baltic Aviation Systems” и на турските авиолинии. През февруари тази година сръбски бизнесмени преговаряха с правителството да купят 50% от компанията за 25 милиона евро.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: