Стачка по Коледа на служителите на Iberia

ИберияСтачка по Коледа подготвят служителите на испанската авиокомпания „Iberia”. Причина за протестите са мащабните съкращения, които планират от компанията заради тежкото финансово положение.

Според планираното преструктуриране трябва да бъдат съкратени 4500 служители, което е почти една четвърт от общия персонал. Основните синдикати, които представляват служителите на „Iberia”, са заявили, че стачни действия ще бъдат предприети на 14 декември, както и на 17, 18, 19, 20 и 21 декември. Освен шестте дати, могат да бъдат обявени и допълнителни, ако не се постигнат някакви споразумения. От профсъюзите посочват, че техните искания са за запазване на работните места и разработване на план за развитие на „Iberia”. Според тях предприемането на мерки за съкращаване на маршрути и хора ще доведе до още по-голям крах.

Иберия“ е част от „Интернешънъл еърлайнс груп – Ай Ей Джи“ (International Airlines Group – IAG), която в началото на ноември обяви плановете си за преструктуриране на авиокомпанията с цел повишаване на конкурентоспособността й.

Ако планираните стачки бъдат осъществени, това ще причини значителни неудобства на пътниците по коледните празници. По традиция в края на годината се увеличават пътниците, които искат да посрещнат новата година на екзотични места или просто да пътешестват през ваканцията.

За да се резервират по-евтини самолетни билети и закупят промоции, които се предлагат около Коледа, се препоръчва максимално ранна резервация. На самите празници и дни преди това цените се завишават в пъти.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: