Протести и в португалските авиолинии

Tap PortugalСлужителите на португалските авиолинии ТАР Portugal плануват протести на 21, 22 и 23 март. Заканите за протести бяха предизвикани от решението на правителството да намали заплатите с до 10 на сто от февруари. Корекциите на заплатите засягат целия държавен сектор в страната, част от когото е и ТАР. „Ние сме поставени в сляпа политика на орязване на заплатите в публичните сектор, макар TAP винаги да е била управлявана като частна компания и е една от най-ефективните авиокомпании в Европа.“, казва Хайме Прието, ръководител на Съюза на летците.

Протестиращите планират да връчат символичен еднопосочен самолетен билет до Торонто на министъра на икономиката, който е учил и преподавал в канадски университети преди да встъпи в длъжност в правителството. Министерството на икономиката се отказа от коментар този понеделник, а министърът на транспорта Серхио Монтейро заяви, че „стачките в транспортния сектор не са най-добрия начин служителите да запазят работните си места”, както и че правителството е отворено към преговори. Прието и други синдикални лидери заявиха, че все още са отворени към преговори, но се съмняват, че „правителството ще бъде достатъчно смирено, за да признае, че е сгрешило“. Те твърдят, че екипажите на авиолинията вече са претърпяли намаляване на заплатите с 26% през последните три години, което предизвикало много от тях да търсят работа извън странта.

ТАР Portugal, чиято основна дейност е въздушният транспорт, реализира значителен ръст в печалбите си през последните две години, благодарение на увеличения брой пътници. В момента компанията извършва около 180 полета на ден. Но затова пък авиокомпанията отбелязва дългове в центъра за техническо обслужване, чието седалище е в Бразилия. Синдикатите твърдят, че тези загуби се покриват в рамките на собствения бюджет на ТАР, който е независим от този на държавата.

Говорител на авиокомпанията заяви пред медиите, че ще предприеме мерки да сведе до минимум загубите и неудобството на своите пътници, но не се ангажира да посочи кои от полетите ще се продължат по време на стачките 21-23 март.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: