Проблеми с багажа по летищата

Багаж на летищеОтново зачестяват оплакванията на пътници за повредени или изгубени пътни чанти и багажи по летищата. За да получат обезщетение от авиокомпаниите, от пътуващите се изисква да предоставят доказателства като снимки, фактури, касови бележки, което не винаги е толкова лесно и възможно. Най-често всичко, което получават, е извинение и обезщетяване на килограм повреден или изгубен багаж, което в най-общия случай е около 200 евро на килограм. Жалбите, които се подават в Европейския потребителски център в България и са свързани с въздушния транспорт, са около една трета от всички оплаквания.

На Летище София  се забелязва подобрение при сигурността на багажите за последната година, инсталирани са повече камери за наблюдение и друга техника. От ръководството на летището твърдят, че само два от 10 000 куфара са проблемни или с изчезнали вещи. Те съветват пътниците да не слагат в багажите си ценни предмети или да опаковат чантите си с фолио.

През лятото на миналата година специална проверка, назначена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски не констатира нарушения и отклонения от лицензираните практика за проверка и съхранение на багажите на пътниците. Тогава бяха проверени технологията при обработка на багажа, мерките за безопасност, както и квалификацията на персонала. Част от проблемите, които възникват на Летище София, са свързани с това, че ние сме крайна дестинация и багажът на пътуващите е преминал през няколко трансферни летища преди това.

Напомняме, че максималното тегло на багажа, което пътниците могат да носят със себе си, се определя от съответната авиокомпания и се научава още при резервация или покупка на самолетен билет.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: