Ще правят частно летището в Стара Загора

Летище Стара ЗагораЗначителна инвестиция в Летище Стара Загора е готова да направи голяма строителна фирма от Франция. Фирмата е заявила интереса си към летището и е поискала да влезе като акционер в компанията, която го стопанисва. Идеята според френския инвеститор е Летище Стара Загора да приема частни самолети и хеликоптери. За целта ще бъде извършен ремонт, ще бъде направена пълна рехабилитация на пистата, аеропорта ще бъде преоборудван с нова и съвременна техника, ще бъде построен и специален VIP терминал. Французите планират също и изграждане на частно училище за пилоти и парашутисти.

В момента летището се използва само от селскостопанската авиация. Оборудването е остаряло и затова не се извършват граждански полети. На практика то е затворено от 2001 година.

Летището е разположено на 6000 дка площ и в началото на годината от него се интересуваше корейска компания. Тя искаше да го използва като логистичен пункт за разпределение на товари от азиатските страни към страните от Европейския съюз и обратно. Компанията беше държавната корпорация за управление на летищата на Република Корея, която е четвъртият по големина карго оператор в света.

В момента с подобна цел за изграждане на карго летище са проявили интерес и от Индия. От летище Стара Загора се интересуват също корпорации от Китай, Сингапур и Казахстан.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: