По-скъпи самолетни билети!?

Самолетни билети, бордни картиВ началото на месец март от Еврокомисията бяха представени новите правила за защита правата на пътниците.  Българските авиопревозвачи се обединиха срещу тази нова идея, защото това може да наложи увеличаване на разходите, което ще се отрази и на цените на самолетните билети.  Все още не е изяснено, с колко ще се увеличат разходите и как ще могат да бъдат компенсирани загубите.

Основната цел на Еврокомисията е пътниците бързо да получат адекватно съдействие от страна на авиокомпаниите при закъснение или отмяна на полет. Храни и напитки да бъдат осигурявани при закъснение, настаняване в хотел или преносочване на полет към друга авиокомпания до 12 часа, след като пътуването е отменено, са само част от новите по-строги правила на ЕК.

От Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) не са съгласни с промените. Янко Георгиев, директор на Bulgaria Air, обясни, че закъсненията не винаги са по вина на авиокомпаниите и даде за пример непочистените писти през зимата. В случаи като този, отговорност би трябвало да носят виновните за несвършената работа. Заради подобни неизяснени казуси авиокомпаниите търпят много загуби за своя сметка. Янко Георгиев не поясни колко са били разходите на Bulgaria Air за обезщетения през изминалата година.

От АБА съобщиха, че ще настояват за  промяна в правилата и тяхното становище ще бъде изпратено до Европейската комисия.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: