По-малко авиокомпании на летище София

Летище София - Терминал 2С 5 са намалели авиокомпаниите от началото на 2011 година, опериращи от и до летище София.

Последният превозвач, напуснал родното летище e чешката национална авиокомпания CSA. За CSA това е част от плана за преструктуриране. Авиокомпанията напълно прекратява продажбата на самолетни билети за полетите си до Атина, Хелзинки, Скопие. Полетите по други дестинации пък са наполовина намалени.

През 2011 г. направленията си до София прекратиха също и швейцарската авиокомпания Swiss, турската нискотарифна Pegasus Airlines, Cimber Sterling с полетите си до Копенхаген и фалиралата наскоро унгарска авиокомпания Malev.

По-малкият брой компании означава по-малко свежи средства за летище София, от където потвърдиха, че регистрираният спад в полетите е именно, заради четирите авиокомпании, които са се оттеглили. Напускането на Чешките авиолинии е най-големият удар за летище София. CSA изпълняваше до 11 полета на седмица. Сега амбицията на авиокомпанията е да обединява източни и западни дестинации. CSA възобновява полетите си до Венеция. Връзка ще има и до Женева.

Наред с недобрата статистика за намаляващия обем полети на летище София, има и добри новини. Привлечен е нов превозвач на летището и това е Qatar Airways.

По-малкото авиокомпании всъщност, са добра новина за останалите въздушни оператори, които ще спечелят от липсата на конкуренция. Пример е Bulgaria Air /България Ер/, която ще обслужва дестинацията до Прага. Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air вече лети и до Будапеща, както Ви съобщихме по-рано.

Рекорден остава обаче броят пътници регистрирани за 2011 година през летище София. Те наброяват 3.5 млн., което е ръст с 5.4% за година. Очакванията за 2012 г. са за ръст и в процента на товарите. Печалбата на летище София за 2011 г. е 11 млн.лв., което е спад с 4,3 млн.лв. спрямо 2010 г.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: