По-високи летищни такси в Испания

Летища в Испания7,5 евро повече ще плаща всеки пътник, пътуващ през испанските летища. Сумата влиза като добавка към летищните такси, които заплащат пасажерите при закупуването на самолетни билети. Тя ще важи и при напускане на страната. Изненадващата мярка е предприета от правителството на Испания за стабилизиране състоянието на държавната хазна.

Авиокомпаниите веднага алармираха, че новият данък е бил въведен твърде бързо и те не са могли своевременно да уведомят клиентите си за промените в цените, предаде Euronews. Таксата среща най-голям отпор сред никотарифните компании. Големите авиопревозвачи се канят сами да поемат увеличението, за да не променят цените на предлаганите самолетни билети и да печелят клиенти.

Всички пътници пътуващи от и до Испания и закупули билети предварително, вероятно също ще заплатят това увеличение. Някои от тях вече са получили имейли, с които са осведомени, че трябва да доплатят такса в размер до седем евро на човек, или ще се наложи да отменят своите полети.

Очакванията за летния сезон в Испания не са оптимистични, тъй като липсата на пари ще спре много туристи. В същото време Испания трябва да смъкне бюджетния си дефицит до 5.3%, като само към края на 2011 година той е в размер на 8.5%. Европейските лидери се съгласиха страната на получи до 100 млрд. евро, за да стабилизира банковата си система.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: