Пътнически полети и на летище София-Запад

Летище София-ЗападДо края на годината обновеното летище „София – Запад“ до радомирското село Кондофрей ще има възможността да обслужва и пътнически самолети от клас С.

Новината собщава заместник-областният управител на обл. Перник – Радослав Йорданов, цитиран от БТА. Проектът е на стойност 57 млн. лв., а собственик на летището – фирмата „София Уест Еърпорт“.

Всички пътнически самолети, които в момента използват софийската аерогара, в това число Боинг 737, както и Еърбъс 320, ще могат да кацат и на пистата край село Кондофрей. Летището ще може да поема и чартъри за Черноморието, Банско и Гърция. Това ще доведе до разкриване на нови 200 работни места и то до края на тази година, се казва още в съобщението.

Летището вече функционира и от 1 септември миналата година е в експлоатация, но досега само за карго превози. Развитието на частния инфраструктурен проект, води след себе си и очаквания за раздвижване на икономиката на Радомир. Необходимостта от кадри за сектора, ще наложи и откриването на нова специалност за професионалната гимнация по автотранспорт в Радомир. Предвижда се това да стане още този септември.

Летището край с. Кондофрей е построено за военни цели от 1962 г. до 1966 г. Дължината на пистата е 2,5 км. На него са кацали изтребителите „МиГ-23″, „МиГ-29″, както и транспортният „Ан-24″. През годините на политически преход базата е занемарена. Летището е продадено на търг през 2011 г. за сумата от 1,25 млн. лв.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: