Повече пътници на Летище София през октомври

Пътници на Летище СофияС 1400 са се увеличили пътниците, обслужени от Летище София през октомври 2012 г., сравнено със същия период през миналата година. Общият брой на пътниците е 285 216.

Наблюдава се съществен ръст на полетите по вътрешните линии – пасажерите са повече с 34%, общо 16 344 за тази, спрямо 12 174 от миналата година. Една от причините за нарастване на броя пътници по вътрешни полети е, че миналата година се ремонтираше Летище Варна и тогава не се извършваха полети по тази дестинация.

По редовните международни линии превозените пътници се запазват близки до стойностите от октомври 2011 г. Тази година те са 262 424. С 1 500 са намалели пътувалите с чартърни полети, в момента те са 5 226.

Компаниите, които отчитат най-голям ръст спрямо миналогодишния октомври, са NIKI, Air Berlin, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Air France, Olympic Air, Аерофлот, България Ер.

В отчета от Летище София обаче, като цяло се наблюдава спад на броя на излетелите и кацнали самолети. Предходната година те са били 4 073, а през този октомври са 3 817. Това се дължи на намалелите международни редовни полети и на по-малкото реализирани сезонни чартъри.

Други полети, при които се забелязва ръст, са товарните. С 10% са нараснали излетелите и кацнали товарни самолети, а по вътрешните линии този ръст е 29%. Този октомври са обработени 1 507 тона пощенски и товарни пратки. Специализираните карго полети са превозили с 20% повече товари, в сравнение с миналогодишния период.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: