Отново стачки в Iberia

Стачки на служители от ИберияОколо 1300 полета бяха отменени тази седмица заради стачка на служителите на авиокомпания Iberia. Засегнати са и дъщерните й компании – Iberia Express, Air Nostrum и Vueling. 93% от пътниците с отменени полети са пренасочени към други превозвачи, а на останалите е предложено възстановяване на сумите или промяна на полетите. Наземният екип и този на борда на авиокомпанията преустановиха работа в знак на протест срещу планираните съкращения. Това е втората демонстрация от плануваните три петдневни стачки, като първата се проведе от 18 до 22 февруари. Тогава компанията отбеляза около 20 млн. евро загуби.

Поради понижената конкурентоспособност на превозвача се предвиждат над 3800 от работниците да бъдат съкратени дори и да не се постигне споразумение с профсъюзите, а на оставащата част от служителите ще бъдат намалени заплатите. Компанията обяви, че процедурата по съкращение ще започне на 15 март, а последната планирана стачка ще се проведе между 18 и 22 март въпреки това. Анализатори предвиждат загубите на компанията да достигнат 100 млн. евро в резултат на трите стачки.

От профсъюза заплашват със стачка по време на Великденските празници, когато ръстът на продажби на самолетни билети е от най-високите за годината. При такива обстоятелства, авиокомпанията ще претърпи огромни загуби. Служителите заплашват още и с множество от петдневни стачки, неопределени като старт във времето. Това засяга не само авиокомпанията, но ще се отрази и на туризма в Испания, където пролетно-летният сезон е от изключително значение за икономиката на страната. Според испанското законодателство авиопревозвачът е длъжен да осигури минимален брой полети по време на стачка.

До тези мерки за съкращения се стигна след като компанията обяви 943 млн. евро годишна загуба за 2012г. в сравнение с около 500 млн. евро печалба през 2011г. „Ние сме предприели програма, в която предвиждаме значителни промени в Iberia, за да може компанията да оцелее.”, казва Уили Уолш, изпълнителен директор на IAG.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: