Споразумението „Открито небе“ одобрено от Израел

AirplaneСпоразумението за „Открито небе“ с Европейския съюз бе одобрено от Израелското правителство, въпреки стачките на профсъюза и служителите от трите национални авиопревозвача. То бе съставено още през март 2012 година с цел да се намалят цените на самолетните билети, като с това се увеличи пътникопотокът и се стимулира туризмът.

„Открито небе“ ще влезе в сила след една година. Според него през следващите пет години постепенно ще се отменя ограничението върху полетите между Израел и държавите от ЕС. Така ще се засили конкуренцията между авиолиниите, обслужващи Израел като дестинация и ще се създадат хиляди работни места, заяви Яир Лапид, министър на финансите на Израел.

Трите национални авиолинии El Al, Arkia, и Israir не са съгласни с доводите на новото споразумение. Според тях условията на договора ги поставя в неизгодно положение спрямо европейските авиопревозвачи. Те твърдят още, че споразумението всъщност ще ги принуди да съкращават персонал. Стотици работници от трите национални авиолинии излязоха преди дни пред седалището на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Те запалиха гуми и успяха да минат през загражденията на полицията. Осем бяха арестувани.

Профсъюзът и служителите на El Al, Arkia, и Israir стачкуваха от 21 април, неделя, 5 часа сутринта местно време. Всички полети от Тел Авив на трите национални авиолинии бяха отменени, като протестиращите заплашваха с пълното затваряне на летище Ben Gurion, както и с възпрепятстване на чуждестранните превозвачи и всички пристигащи полети. Бенямин Нетаняху даде 45 дневен срок, в който министерствата на финансите и туризма ще могат да отправят въпроси, възникнали по време на обсъждането на споразумението.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: