Обезщетения и при фалит на превозвач

ЛетищеГаранционен фонд да осигурява пътниците при фалит на авиокомпания, предлага Европейската комисия. От Брюксел предвиждат в бъдеще, всяко правителство да следи финансовото състояние на авиокомпаниите в страната. В случай, че превозвач дискредитира правата на пътниците или изпитва финансово затруднение, правителството ще е задължено да сезира ЕК.

До тези мерки се стигна след фалита на испанския превозвач Spanair и унгарския Malev през 2012 г. Когато Spanair обяви фалита си, повече от 20 000 пътници бяха изоставени по летищата в Европа и Африка. Всъщност няколко грешни стъпки и събития през годините доведоха до фалита на компанията. През 2010 г. превозвачът обяви загуби от 115 млн. евро. А през 2008 г. Spanair извърши най-голямата самолетна катастрофа в Испания за последните 25 години. Системата за предупреждения не известила пилотите за неизправност в крилата и при опит да излетят от летище „Барахас“ в Мадрид загинаха 154 души.

Месец след банкрута на Spanair, унгарската Malev също обявява фалит в 6 часа сутринта местно време. Веднага е намесена и полиция, която да охранява гишетата за самолетни билети от стотиците разгневени пътници на главното летище в Унгария „Ференц Лист”. Авиокомпанията е имала дългове за над 270 млн. евро. Въпреки големите усилия Malev да продължи работа, закриването й бе неизбежно, казва изпълнителният директор на превозвача. Той добавя още, че паричният поток значително намалял, след като доставчиците на услуги изгубили доверие, както и че Европейската комисия възпрепятствала допълнителна държавна подкрепа.

В Брюксел се обсъждат различни методи за защита правата на пасажерите. След обявения фалит на двете авиокомпании хиляди пътници и агенции не можаха да възстановят парите си от самолетни билети. Обезщетение получиха единствено пътниците, заплатили самолетните си билети чрез кредитни карти. От Еврокомисията съветват, докато се въведат нови правила в защита правата на пътниците, покупката на билети да се осъществява именно чрез кредитни карти, защото към момента това е най-сигурният начин пътниците да получат обратно парите си при подобна ситуация.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: