Нов терминал в София – за 6 млн. пътници

Летище София с нов терминалНовият терминал на летище София ще е с капацитет 5,5 – 6 млн. пътници. Вече стана ясно, че поръчката за актуализиране на плана за развитие на аеропорта ще бъде обявена догодина.

Според изпълнителния директор на летището Веселин Пейков, един от най-лесните начини е да се построи нова сграда на стария Терминал 1 и той да се обнови. В момента терминалите са пригодени да посрещат около 3,5 милиона  пътници, а с новия терминал летището би могло да поеме към 8 милиона годишно. Очаква се новият терминал да има две галерии и 16-18 ръкава. Проектът е възможен за осъществяване за 3-4 години.

Сред новостите, които ще бъдат въведени на Летище София, са безжична интернет връзка от догодина, която в началото ще бъде безплатна, а в последствие ще бъде въведена и система за таксуване. Освен това, ще бъдат въведени в експлоатация нови рентгени. Те ще бъдат много по-чувствителни и благодарение на тях пътниците ще могат да пренасят течности в ръчния си багаж. Също от догодина пистата на Летище София ще бъде с клас III Б, което значи, че самолетите ще могат да кацат и при гъста мъгла при видимост 200 м в хоризонтална посока и 15 м във вертикална.

В момента се проектират две нови пътеки за рулиране, скоростна и свързваща.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: