Нови стачки в Lufthansa отмениха 1700 полета

Стачки в ЛуфтахнзаВ понеделник 22.04. немската авиолиния Lufthansa отмени близо 1700 полета, като остави не повече от 30 да оперират в този ден. Повечето от тях са вътрешни полети в Европа или на средни дестинации, включително и тези от Франкфурт и Мюнхен до София.

Verdi, профсъюзът който представлява интересите на 33 000 служители от авиокомпанията, обяви още в петък, че подготвят стачка. Техните искания са за по-високи заплати с 5.2% и гаранция за работните места. Увеличение на възнаграждението очакват самолетните екипажи и наземният персонал на Lufthansa Technik, Lufthansa Systems, Lufthansa Cargo и кетъринг поделението LSG Sky Chefs.

От ръководството имаше предложение за увеличение на заплатите, което профсъюзът определи като „скандално“. То включваше 1.2% увеличение на възнагражденията от октомври и още 0.5% от следващата година, също така и договори за 29 месеца, които не гарантират запазване на работното място. От Lufthansa изчисляват, че загубите от стачките възлизат на няколко десетки милиона евро. Служителите от компанията вече стачкуваха веднъж тази година на 21-ви март. Те излязоха със същите искания и след като не бяха уважени, профсъюзът организира нови.

Въпреки че Lufthansa е пета по големина авиокомпания в света и обслужва над двеста дестинации в 78 държави, тя не може да си позволи да изпълни исканията на синдикатите. От Verdi обявиха, че няма да сложат край на спора докато не постигнат споразумение. Анализатори коментират, че заради увеличаващите се цени на горивата и силната конкуренция, Lufthansa също се опитва да намали своите разходи както много други авиокомпании.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: