Нови правила ще защитават пътниците при полети

ЛетищеНови права за пътниците на авиокомпаниите са представени от Европейската комисия.

Те включват осигуряване на алтернативен полет и пренасочване на пътници с конкурентни авиолинии, ако полетът се забави над 12 часа. Ако пък бъде отменен, авиокомпаниите ще бъдат задължени да осигурят до 3 нощувки в хотел. Друго правило гласи, че ако пътниците са на борда на самолета и отлитането закъснее повече от час, превозвачът е длъжен да осигури вода, подходящо отопление или климатик. Ако отлитането се забави над 5 часа, пътниците имат право да напуснат самолета. Авиокомпаниите ще могат да приемат жалби в срок от една седмица и ще са задължени да връщат отговор в рамките на два месеца.

Таксите за коригиране на правописни грешки в името върху самолетния билет също ще бъдат забранени на превозвачите.

Новите правила също така изясняват кои обстоятелства ще се считат за извънредни и няма да подлежат на компенсации. Авиокомпаниите няма да плащат обезщетение за закъснели или отменени полети, причинени от тежки атмосферни условия или стачки на авиоработниците, но ще са длъжни да настаняват в хотел блокираните пътници. Финансова компенсация ще има след петия час закъснение за разстояния до 3500км, а не след третия, както е в момента. Така на авиокомпаниите се дават допълнителни 2 часа, за да осигурят алтернативни полети или да разрешат проблема със самолета. За разстояния до 6000км компенсация ще бъде дължима след 9 часа закъснение, а ако полетът е над 6000км обезщетение ще се плаща при закъснение над 12 часа. Авиокомпаниите ще бъдат длъжни да информират пътниците и да дават обяснение не по-късно от 30 минути след обявения час на заминаване.

„Знаем, че приоритет на блокираните пътници е, те да се приберат по домовете си. Затова ние се фокусираме върху по-високата информираност, грижата за тях и ефективното пренасочване.“, каза Сийм Калас, еврокомисар по транспорта. Той добави още: „Трябва да можем да разчитаме на тези правила, когато нещата се объркат и имаме най-много нужда от тях“.

Комисията заяви, че новите правила, ще дадат много повече сигурност на авиокомпаниите и най-вече на пътниците. Очаква се новите мерки да влезнат в сила в началото на 2015 г.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: