Най-голямото летище в света ще е в Китай

Beijing Daxing International AirportКитайската цивилизация е една от най-старите и най-значимите в човешката история. Китай е държавата с най-многобройното население на планетата. Китайската икономика е най-бързо развиващата се икономика в света. Китай е най-големият износител на стоки. Китай е втората страна с най-голяма стойност на брутния вътрешен продукт. Не на последно място Китайската народна република е най-голямата социалистическа страна в света. Това, че е едва четвърта по територия след Русия, Канада и САЩ, не може да бъде причина Китай да не се опитва да прибави още някое „най” в колекцията си.

Плановете вече са насочени в изграждане на най-голямото летище в света. Beijing Daxing International Airport ще се разполага на площ от 54 кв. км. Сградата към него ще обслужва 130 милиона пътници на година. Това са с 23 милиона повече от държащите в момента приза за „най“ летище „Хийтроу” в Лондон и нюйоркското „Джон Кенеди”. Планираните средства за изграждане на голямото летище са над 30 милиарда юана или 4,8 милиарда долара. За да могат пътниците да стигат по-лесно и бързо до аеропорта, който ще се намира на 50 км от Пекин в град Дасин, ще бъде построена високоскоростна магаистрала и железопътна линия. Срокът за изпълнение на летището и съпътстващата инфраструктура е до 2015 г.

Полетите към Китайската народна република постоянно се увеличават, самите граждани също обичат да пътуват. Страната планира не само да построи най-голямото летище в света, но и да увеличи летищата си с още 230 в близките четири-пет години.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: