Летище София се модернизира

Летище София - Терминал 2Започна разширяване и модернизиране на новия терминал на Летище София. В момента ръкавите са седем и ще бъдат построени още четири. Целта на ремонта е да се увеличи пътникопотокът с 200 хиляди души на година и да се подобри обслужването на авиолиниите. Реконструирането ще струва 2 милиона лева и трябва да приключи в рамките на половин година. Фирмата изпълнител на проекта е „АТ Инженеринг 2000“, която миналата година стана собственик на „Техноекспортстрой“.

Летище София отдавна изчерпа капацитета си, а необходимостта от по-бързо обслужване на пътници и полети изпревари процедурата по концесията. Настоящият ремонт изпреварва също и съставянето на основния план на аерогарата, който ще начертае бъдещото й развитие през следващите 20 години.

Необходимите подобрения всъщност са много. Първи терминал на аерогарата може да обслужва 1.5 милиона пътници годишно, а втори терминал 2.5 млн., като капацитетът вече се пълни и скоро летището няма да може да поеме целия пътникопоток. Други промени, които се предвиждат, са построяването на нови две пътеки за рулиране. Първата ще осигурява по-бързо изтегляне на кацащите самолети от изток, а чрез втората самолетите ще излитат по-бързо един след друг на пистата. Планира се още и създаването на специален перон за бизнес авиация, където ще се бъдат обслужвани частни самолети. В момента те престояват на различни места по цялото летище.

Всички планирани реконструкции засягат единствено новия терминал на летището, докато бъдещето на първия остава неясно. Въпреки че Терминал 1 не отговаря на повечето изисквания, той все пак обслужва предимно нискотарифните авиокомпании като Wizz Air и EasyJet. Все още не е решено дали сградата на терминала ще бъде съборена или ще се построи нова на друго място. Българските авиолинии преди време имаха интерес да наемат стария терминал, но плановете им не се осъществиха.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: