Летище София е обслужило 2,7 млн. пътници до септември

Летище СофияВъпреки намалелите полети и спирането на някои авиокомпании, пътниците, преминали през Летище София, са се запазили. Това сочи статистика на аеропорта за деветте месеца от началото на година до края на септември. Обслужените пътници са близо 2,7 милиона. Отчетеният спад на полетите спрямо същия период за миналата година е 6,4%. Най-голямо намаление се наблюдава при сезонните чартърни полети и вътрешните полети. От своя страна бизнес авиацията отчита повишение с 11%, а товарните полети са с 5% повече спрямо миналата година.

Най-много пътници са отпътувала и са долетели на Летище София с авиокомпания „България Ер”. След нея в статистиката се нареждат авиокомпанията-водач в офертите са евтини самолетни билети Wizz Air, следвана от „Lufthansa“, „Austrian Airlines“ и „easyJet“. Най-много полети са извършени до Лондон, Виена, Париж, Милано и Варна.

От Летище София очакват пътниците значително да се увеличат след края на икономическата криза. Оптимистичната прогноза е повлияла на плановете на ръководството да съборят стария Терминал 1 и на негово място да построят до 4-5 години нов терминал с много по-голям капацитет.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: