Лондонското летище Станстед – ПРОДАДЕНО

Летище London StanstedЛондонското летище „Станстед“ е продадено за 1,5 млрд. паунда

Третото по големина летище в Лондон Stansted /Станстед/ бе закупено от Manchester Airports Group за 1,5 млрд. паунда. Сделката за продажбата на летището, което се намира североизточно от Лондон, трябва да бъде приключена през февруари 2013 г. На него предимно оперират нискотарифни авиокомпании като Ryanair и easyJet. Досегашният собственик Heathrow Airport Holdings Ltd. посочва в специално съобщение, че продажбата цели подобряване на конкуренцията на британския авиопазар.

След приключване на сделката, Manchester Airports Group ще притежава третото и четвъртото по големина британски летища, тъй като собственост на компанията е и летището в Манчестър. Групата притежава и няколко по-малки в Борнемут и региона на Ийст Мидландс.

Продажбата на летище London Stansted Airport бе наложителна, поради решението на Британския антимонополен орган, което гласи, че досегашният собственик на аеропорта трябва да се раздели с 3 от летищата, които притежава в страната.

Още през 2009 г. Британският антимонополен орган излeзe с решение, че компанията BAA, която се намира под шапката на испанската група Ferrovial и която през 2012 г. бе преименувана на Heathrow Airport Holdings Ltd., трябва да продаде 3 от общо 7-те си британски летища. Последваха редица обжалвания пред компетентния съд, но постановеното решението бе оставено в сила. Първо бяха продадени лондонското „Гетуик“ и летището в Единбург. Сделките вече са финализирани.

Heathrow Airport Holdings запазва собствеността си над едноименното летище Heathrow /Хийтроу/, както и летищата в Саутхемптън и шотландските Глазгоу и Абърдийн.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: