Летище край Гоце Делчев от догодина

Pirin AirportГражданско летище край Гоце Делчев, наречено Pirin Airport, ще започне да се изгражда от догодина. Очаква се аерогарата да бъде готова през 2015 г. Там ще се обслужват около 3000 полета годишно, както граждански, така и чартърни.

Стратегическото разположението на летището, близо до популярни курортни градове като Банско, ще спомогне за увеличаване на туристите, посещаващи България като дестинация за ски ваканциите си.

Новият аеропорт ще бъде построен на мястото на старото военно летище, разположено между Гоце Делчев и село Мосомище. То е работило като подразделение на Военновъздушните сили до 1990 година, но оттогава стои затворено и не се използва. Преди време различни фирми проявяваха инвеститорски интереси към него в това число и израелска фирма, която искаше да превърне летището в гражданско за чартърни полети.

От общината в Банско пък имаха намерение да строят летище още по-близо до града, но тогава не се намери подходящо място, а според специалистите не са подходящи и климатичните условия за такова. Удобството на летище край Гоце Делчев би спомогнало за развитие на туризма и местния бизнес.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: