Летищата в Бургас и Варна с повече обслужени пътници

Пътници на летище БургасУвеличил се е броят на пътниците, обслужени от летищата във Варна и Бургас през 2012 г. година, спрямо същите периоди за миналата година. Финансовите резултати също са по-високи, сравнени с прогнозираните. Това отчете концесионерът на двата морски аеропорта „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Германската компания държи 60% от концесиите на Летище Варна и Летище Бургас.

Финансовият отчет на летищния оператор разкрива по-добрите финансови постъпления от очакваното за третото тримесечие на 2012 г. Прогнозите на анализаторите са възлизали на печалба от 307 милиона евро, а реално отчетените печалби са 317 милиона евро. Това се дължи на повечето пътници, преминали през летищата за периода.

Отчетът за първите девет месеца на годината показва, че пътниците на летището в Бургас са се увеличили със 7,5% до 2,3 милиона, което се дължи на по-големия брой пасажери от Великобритания и Русия. Другата причина е, че част от пътникопотока се дължи на отклоняваните полети от Летище Варна заради ремонта му до месец февруари. Въпреки това, на варненското летище също има ръст на пасажерите с 5,4% за деветте месеца от годината, но като цяло в годишния отчет се наблюдава спад с 1,2%.

Голям обаче е спадът на превозените товари и за двете летища. За Бургас той е 54,9%, а за Варна – 28%.

От прогнозите на германската летищна компания „Фрапорт” за цялата година се вижда, че очакваните им приходи ще намаляват. От там споделят, че основната причина за това са забавените инвестиции в българските черноморски летища и в столицата на Перу Лима.

Напомняме, че в момента се изгражда нов терминал на Летище Варна. Предвижда се нов терминал и за Летище Бургас. Очаква се съоръженията да бъдат пуснати през лятото на 2013 г. Те ще разполагат с много по-големи зони за заминаващи и пристигащи пътници, нови търговски зони, ще бъдат въведени модерни системи за обслужване, коментират още от концесионера „Фрапорт”.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: