Корейски робот гони птици от самолетните писти

Птици на летищеНово решение на проблема с птиците около летищата са предложили от корейска фирма. Птиците са една от основните заплахи за безопасността на полетите. Попаднало животно в двигателите на самолет може да предизвика много тежки инциденти. По тази причина по летищата се използват разнообразни системи за гонене на животни и птици – различни видове сирени, звукови системи със записани диви диви животни, изстрели и др. Подобна звукова система гони птиците и животните и на Летище София.

Ефективно решение на този проблем е предложила фирма от Република Корея – роботизирано превозно средство, което е оборудвано с различни генератори на силен шум. Новата технология разполага и с лазер. Превозното средство прилича на танк и се управлява от оператор. Човекът може да се разположи на топло и уютно място в контролна станция. Дори той да заспи, умната машина може да избягва препятствия и няма опасност да се блъсне в нещо. Роботът има камери за дневно и нощно виждане, чрез които открива птиците.

Когато попадне на пернати близо до самолетните писти, „плашилото” включва арсенала си от „оръжия” за прогонване – генераторите за силен шум, както и лазера. Самият лазер е с обхват 1,5 км и се прилага, когато птиците са извън обхвата на звука.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: