10% от летище Хийтроу вече са на Китай

Heathrow Airport10% от капитала на компанията, която е собственик на летище „Хийтроу”, са преминали към авоарите на държавния инвестиционен фонд на Китай China Investment Corporation.

С този си ход Китай прави втора голяма инвестиция в инфраструктурата на Великобритания. В началото на тази година най-бързо развиващата се държава в света стана акционер и в комуналната компания Thames Water, след като придоби 8,6% от капитала й.

Британската компания Heathrow Airport Holdings има летища в Абърдийн, Глазгоу, Стантстед и Саутхемптън. За 10-те процента от капитала си тя ще получи от китайския фонд сумата от близо 726 милиона долара или 450 милиона паунда.

Китайската инвестиционна корпорация е създаден през 2007 година. Нейната роля е да управлява част от чуждестранния резерв на Китай, като целта е да се получи висока възвращаемост на инвестициите.

Освен Китай, има и друг чуждестранен инвеститор в Heathrow Airport Holdings. Това е държавният инвестиционен фонд на Катар, който през август стана собственик на 20% от компанията.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: