Китайци купуват самолети за 5,4 млрд. долара

China Eastern AirКитайската авиокомпания „China Eastern Airlines” е поръчала 60 самолета Airbus A320 за стойност 5,4 милиарда долара. Повечето от самолетите, с които разполага подкрепяният от държавата китайски превозвач, са именно Airbus. Новите лайнери трябва да бъдат доставени в периода от 2014 до 2017 г.

China Eastern Airlines” е създадена пред 1988 г. и е една от трите най-големи авиокомпании в Китай. Другите две компании, които я изпреварват в класацията, са „China Southern Airlines” и „Air China”.

Новите поръчани самолети ще се движат предимно по вътрешните линии. Тъй като броят на пътниците по вътрешнокитайски маршрути расте постоянно, от авиокомпанията са решили да се съсредоточат точно в този сегмент, преди да се обърне към международните полети. В момента авиопаркът на компанията наброява повече от 300 самолета, предимно Airbus, но има и няколко Boeing. През миналата година „China Eastern Airlines” направи поръчка за 24 големи самолета „Boeing 787s” и 45 малки от модела 737.

По изчисления на китайската авиоасоциация, съобразно темповете на развитие на икономиката в Китай, ще бъдат нужни нови 4960 самолета до 2031 г.  По настоящи цени общата сума на толкова нови машини възлиза на 563 милиарда долара.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: