Китайски интерес към Летище Стара Загора

Летище Стара ЗагораГоляма китайска корпорация е проявила интерес към Летище Стара Загора.

Проектът за създаване на компания и привличане на инвеститор за строеж на карго летище е приоритетен за българското правителство, е заявил областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. Той се е срещнал с г-н Дзян – главен изпълнителен директор на една от най-големите китайски корпорации Шанхай Строителство Груп Ко „SFECO“.

Китайските инвеститори са проявили интерес към големи обекти с национално значение като пътища, тунели, летища, пристанища, както и към осъществяване на публично-частни партньорства за реализиране на големи инфраструктурни проекти на територията на България. Областният управител е запознал представителите на китайската корпорация с големите проекти, по които работят в областта. Това са тунел под Шипка, изграждане на нови мощности в енергийния комплекс „Марица изток” и, разбира се, плановете за строеж и обновяване на летището.

Припомняме, че преди няколко дни бе обявен и интерес на френска фирма за обновяване на Летище Стара Загора.

Китайската корпорация „SFECO” е построила над много мостове, тунели, магистрали, офис сгради, молове, над 300 небостъргача, сред които 400-метровия Шанхайски търговски център. Главният изпълнителен директор на корпорацията г-н Дзян е заявил, че е взето политическо решение от страна на китайското правителство за преференциална инвестиционна политика в страните от Източна Европа. За целта се предвиждат инвестиции в размер на 10 милиарда долара.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: