И Турция с планове за строеж на най-голямото летище в света

СамолетСлед като в края на м. октомври Китайската народна република сподели плановете си да построи най-голямото летище в света, през тази седмица същото направи и Турция. Докато Китай спряга 2015 година като възможна за пускане на новото мегалетище, от нашата съседка планират това да стане през 2020 г., но капацитетът на обслужените пътници ще е значително по-голям.

Проектът на Турция предвижда летището да бъде построено в северната част на Истанбул и ще може да обслужва средно 150 милиона пътници на година. То ще има шест писти и по предварителни изчисления ще струва около 3 милиарда евро. За сравнение, летище „Ататюрк“ в Истанбул е обслужило 37 милиона пътници за миналата година.

Една от причините за амбициозния проект на Турция е кандидатурата на страната за домакин на Олимпийските игри през 2020 г. Другите кандидати са Токио и Мадрид, а крайният избор ще бъде направен през септември 2013 г.

Огромната площ, която ще заеме най-голямото летище, ще наложи одържавяване на частни земи и дори преместване на няколко села, които се намират на планираната територия. Вече е започнал да се обсъжда и екологичният въпрос заради обезлесяването на района, който се намира близо до Черно море.

Друг въпрос, който в момента се засяга от турското правителство, е потенциалното сътрудничество между турската авиокомпания „Turkish Airlines” и германската „Lufthansa”. И от двете компании виждат големи ползи при едно такова партньорство.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: