И летище София с нов терминал

Летище София - Терминал 2Близо пет години и половина след като на летище София стартира Терминал 2, стана ясно, че в началото на 2013 г. ще започне проектирането на нов. „Проектът много зависи от това как ще се развива летището и от бъдещата концесия“, каза за сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air, изпълнителният му директор Веселин Пейков.

Все още не е ясно обаче дали ще се изгражда трети напъно нов терминал, или ще бъде построен на мястото на Терминал 1.

В същото време модернизирането на летището продължава. Инвестиционната програма предвижда изграждането на две нови пътеки за рулиране /скоростна и свързваща/ и два нови бизнес перона. Предвидените вложения ще са за около 30 млн. лв. и качествено ще съкратят времето за опериране на самолетите. Също така се планира увеличаване на търговските площи, включително привличане на известни марки, които да разположат магазините си на летище София.

Интересни са отчетените данни, които показват, че самолетните движения са намалели с около 7%, докато потокът от пътници се е увиличил с 0,4%. Това от своя страна говори за трансформация на авиоиндустрията, където с по-малък брой направления се превозват повече пътници, коментира още Веселин Пейков. Най-предпочитаната дестинация, за която се закупуват самолетни билети е Лондон, след това Виена, Мадрид и т.н. Товарните превози отбелязват ръст от 5%, а плановете са тази цифра да се повиши и да достигне 6%.

Успоредно с това, авиокомпаниите са успели добре да организират работата си и икономическите им показатели би трябвало да са по-добри от предходната година. Негативен ефект върху общия финансов резултат биха оказали единствено увеличението на горивата и таксите за превози.

„Очаквам тази година да прескочим бариерата от 3.5 млн. пътници за цялата година. От януари до края на май са превозени близо 1.4 млн. пътници. Този показател можеше да бъде по-добър, ако летището във Варна не беше затворено за ремонт. Сега обаче това летище разполага с много модерна писта и това може да повлияе положително“, допълни още Пейков.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: