Френска компания иска на концесия Летище Горна Оряховица

Летище Горна ОряховицаГолям интерес към Летище Горна Оряховица е заявила френска строителна компания пред Министерството на транспорта. Компанията е изявила желание да вземе летището на концесия и да инвестира в него.

От френска страна са декларирали, че искат да рехабилитират пистата, да оборудват аеропорта с нова съвременна техника, както и да построят нов ВИП терминал.

Компанията е собственик на частни самолети „Чесна ситейшън 500” „Ембрайър 100” и „Ембрайър 145”, също така е акционер и в друга компания, която продава частни самолети. Вероятно това е и една от причините в плановете на французите да влиза построяване на техническа база за частни самолети от този тип, както и училище за пилоти и за парашутисти. От строителната компания са заявили още, че ще се грижат за развитието на Летище Горна Оряховица и ще съдействат за бързото откриване на редовни самолетни полети до него.

Същата компания първо се интересуваше от летището в Стара Загора, но заради неговото състояние беше изчислено, че тя ще трябва да инвестира поне 50 милиона евро. Значително по-малка ще бъде тази сума, ако компанията стане концесионер на Летище Горна Оряховица.

Евентуалният концесионер трябва да отговаря на критериите за подбор от Закона за концесиите, да има регистриран основен капитал от 1 милион евро и да притежава активи поне за 5 милиона евро. Концесията ще бъде дадена за срок от 35 години.

Летище Горна Оряховица се намира в местността Ашова и е с площ 2 115 405 кв. м.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: