Избегнаха тежък инцидент на Летище София

Air FranceЛетище София се е разминало с тежък инцидент заради пилотска грешка на 16 октомври. Вместо на пистата за излитане, самолет е заходил на писта за рулиране, въпреки наставленията на авиационната кула.

Избегнатият инцидент се случва на пътническия Airbus A319-100 на авиокомпания „Air France”, който е рулирал за излитане към Париж. Вместо да заходи по нормалната писта за излитане, пилотът е насочил самолета и е започнал да излита от съседната писта за рулиране. В последния момент, когато самолетът все още е бил с ниска скорост, около 36 км/ч, от контролната кула му дават инструкции да прекрати излитането. Ако машината се е движила с по-висока скорост, е било възможно да има по-сериозен инцидент.

Полетът за Париж се е забавил с 10-15 минути от разписанието, но е пристигнал без проблем до крайната си дестинация. В самолета са пътували 93 пътници и петчленен екипаж, като те не са били застрашени по никакъв начин.

Пистата за рулиране, по която се е отклонил пилотът, е бивша писта на летището, успоредна на новопостроената, която е функционирала до 2007 година. Тя е с по-голяма широчина от обикновените писти за рулиране, което вероятно е причина за объркването на пилота, макар че са с различни маркировки.

В самолетите на „Air France” са инсталирани различни системи за предупреждение в случай, че екипажът направи опит за излитане от пътеките за рулиране. Но тази система сработва, когато самолетът се движи с по-голяма скорост.

Друга система за сигурност, която е разработена на летищата, е т. нар. RAAS (Runway Awarness and Advisory System), която обаче не е задължителна за монтиране.

Напомняме на желаещите да пътуват до френската столица, че в момента най-евтината оферта за самолетен билет до Париж, е Самолетен билет София – Париж за 33 евро.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: