Забрана за алкохол в руски авиокомпании

Алкохол в самолетаРуски авиокомпании са на път да забранят алкохола по време на полет.

Това се дължи на все по-честите инциденти с „почерпени” пътници в техните самолети. Водката и разнородните спиртни напитки ще бъдат забранени под всякаква форма. Пътниците няма да могат да внасят бутилки с алкохол на борда на самолета, дори да са ги купили от безмитния магазин на летището.

През последните три години руската авиокомпания „Аерофлот” е регистрирала над 1000 инцидента с пияни пътници, които са нападали както други пасажери, така и екипажа. Има случаи дори на такива, които са се опитали да влязат в пилотската кабина. Статистиката е накарала и Министерството на транспорта да подкрепи идеята за забрана на алкохола.

За „Аерофлот” това не е първият опит за въвеждане на такава практика. През 2010 г. е бил въведен „сух режим” при полетите до ваканционните направления като Владивосток, Банкок и Хавана. Тогава не се е сервирал никакъв алкохол и инцидентите с агресивни пътници изключително намалели.

Глобата, която се налага за злоупотреба с алкохол по време на полет, в момента е 1500 рубли или 37 евро. Сумата изглежда не влияе на желаещите да консумират алкохол на борда. Ако промените във Въздушния кодекс бъдат приети, екипажът на самолетите ще има право да конфискува временно бутилките от ръчния багаж и да ги държи под ключ до завършване на полета.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: