Гръцката авиокомпания Aegean купува Olympic Air

Aegean купува Olympic AirБившата гръцка държавна авиокомпания „Olympic Air” ще стане дъщерно дружество на „Aegean”, която я купува за 72 милиона евро. Двете компании ще запазят имената, дестинациите и знаците си, но ще бъдат с обща администрация за оптимизиране на разходите. Предстои сделката да бъде окончателно одобрена от Комисията по конкуренцията, от която зависи кога сливането ще завърши. Според официалното изявление на президентът на „Aegean”, Тодорис Василакис, двете компании са инвестирали над два милиарда евро в иновации и подобряване на услугите си, но по отделно са малки да се справят с конкуренцията на чуждестранните превозвачи.

Това не са първите опити да бъдат слети двете компании. Предишният опит беше през 2010 година. Тогава Европейската комисия по конкуренцията отказа да приеме договора за обединение, защото двете компании имаха сходни дестинации. От комисията обявиха, че при сливане на компаниите гръцкия вътрешен пазар ще се монополизира и ще бъде нарушен принципа на свободната конкуренция. След това решение двете компании преразпределиха пазара, като „Aegean” задържа по-голямата част от външните линии, а „Olympic Air” пое главно вътрешните полети.

Според двете авиокомпании сливането им е въпрос на оцеляване и те не се конкурират помежду си в обслужването на еднакви линии. Предстои да разберем какво ще бъде решението на Европейската комисия по конкуренцията и дали ще приеме тези аргументи. Това би могло да стане, поради влизането на гръцкия пазар на кипърката авиокомпания „Cyprus Airways”, която осъществява полети до Солун и планира да открие и две нови дестинации до Родос и Ираклио.

Като цяло пътниците към Гърция са намалели. С 8.1% е спада на вътрешните полети, а с летящите за чужбина са намалели с 14%.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: