Големи съкращения в испанската авиокомпания Iberia

IberiaОбщо 20% от служителите си или 4500 човека планира да съкрати испанската авиокомпания „Iberia”.

Тя е подразделение на авиокомпанията „International Airlines Group”, от където съобщиха, че „Иберия” е пред финансов колапс. Планираните съкращения се налагат заради опитите за преструктуриране на дейността на компанията, за да бъде изведена от кризата и да премине на печалба. Възможни са и още по-големи съкращения, ако не се постигне споразумение със синдикатите до началото на следващата година.

Освен намаляването на персонала, „Иберия” ще съкрати и самолетите си. В момента авиокомпанията разполага със 156 машини, но 25 от тях ще бъдат спрени. Ще бъдат извършвани полети предимно по маршрутите с най-големи парични постъпления. В борбата за оцеляване разходите ще бъдат максимално свити, заявиха от компанията. Тежкото й положение се дължи не само на рецесията в Испания, но и на конкуренцията на „Иберия” – нискотарифните авиокомпании като easyJet и Ryanair, които продължават да държат най-ниски цени на самолетни билети.

Авиокомпанията „International Airlines Group” (IAG) беше създадена миналата година при сливането на „Iberia” и „British Airways”. За 2012 г. от компанията очакват рекордни загуби от 120 милиона евро, което се дължи предимно заради проблемите на „Иберия”. От подразделението „British Airways” все още отчитат увеличение на трафика с 6,2%, но при „Iberia” се наблюдава спад и по този показател – с 3,7% по-малко пътници.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: