Автоматизираха граничния контрол на Летище София

Електронни гишета за граничен контрол - Летище СофияВсе по-лесно се преминава през граничния контрол на Летище София, особено що се отнася до пътниците от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Вече работят съвременни електронни гишета, които облекчават преминаването на пътници с документи за самоличност, които могат да бъдат прочетени от електронни устройства. Системата е инсталирана за по-малко от три месеца от български екип и превръща България в държава с висока сигурност на въздушните граници.

Електронните гишета са снабдени със скенери за документи, скенери за пръстови отпечатъци, система от камери и специален софтуер.

Възможностите на електронните гишета са следните:

- документите се проверяват чрез модерна система и технология, която се базира на най-добрите постижения в областта на сигурността и контрола;

- системата прочита имена на родния език на пътника, като по този начин може да се извърши сигурна проверка в Автоматизираната информационна система за граничен контрол и Шенгенската информационна система;

- сравнява пръстовите отпечатъци на преминаващите пътници и техните документи;

- прави моментна снимка и я сравнява с тази в документите на преминаващия.

Чрез новата въведена система се подобрява преминаването през граничния пункт на Летище София, тъй като се намалява времето за чакане на пътниците, могат да бъдат обслужени много повече преминаващи, осигурява се висок контрол и сигурност. Една от основните цели на съоръженията е автоматично да пропускат граждани с електронни паспорти от Европейския съюз.

Очаква се подобни гишета да бъдат инсталирани и на Летище Бургас и Летище Варна.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: