Всеки трети пилот е заспивал по време на полет

ПилотиНовината гръмна в германските медии, след мащабно допитване, проведено от обединението „Кокпит“ /European Cockpit Association, ECA/ сред 6 000 професионални пилоти на европейски авиокомпании. Поради огромната натовареност, всеки трети е заспивал зад щурвала поне веднъж и то без знанието на втория пилот.

90% от пилотите са признали, че поне веднъж им се е случвало да се борят със съня. 80% декларират, че заради прекомерната умора са допускали и грешки на работното си място, но за щастие те не са били фатални.

Данните се изнасят на фона на постоянните твърдения от авиокомпаниите, че сигурността на пасажерите е основен приоритет за всяка една от тях.

Говорителят на „Кокпит“ Йорг Хандверг е на мнение, че основна причина за пропуските в сигурността е дългият работен ден и часовете в повече, които трябва да покриват авиопилотите. Специалистът е на мнение, че максималният брой часове, при който може да се пилотира самолет, без риск за пътниците и сигурността им, е 12. Европейската агенция по сигурността в авиацията обаче е на мнение, че позволените летателни часове дневно могат да са 14.

Тези рискове са неоправдани, пътниците се излагат на опасност, а всичко това може да бъде избегнато, коментира още Хандверг.

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: