Авиокомпания Iberia отмени 156 полета

Iberia ExpressИспанската авиокомпания Iberia /Иберия/ отмени 156 свои полета, предвидени за днес, 9 април 2012 г., заради стачка на пилотите. От засегнатите полети 82 са по вътрешни линии, а останалите са трансатлантически – до Маями, Ню Йорк, Мексико, Сан Пауло, Буенос Айрес и др.

Компанията се ангажира да се свърже с всички пътници с предложение за алтенативен маршрут на преференциална цена. Съобщения текат и в повече от 100 аерогари по света, където превозвачът оперира.

Предишната стачка беше в навечерието на Коледа 2011 г., отменените полети около 100, а пасажерите бяха пренасочени към други полети с помощта на 27 други авиокомпании.

По всичко изглежда, че тази стачка няма да е и последната. В края на март пилотите излязоха с решение за провеждане на 30 отделни стачки, всеки понеделник и петък в интервала от 9 април до 20 юли. Причината за мащабната серия от протести е липсата на споразумение между профсъюзната организация на пилотите и ръководството на авиокомпанията, заради създадената нова нискотарифна дъщерна компания Иберия експрес.

Нискотарифната Иберия експрес започна дейност от 25 март тази година с полети на близки и средни разстояния. Целта на ръководството е да пести 100 милиона евро годишно, както и да засили конкурентоспособността си в изключително оспорваната авиониша и непрекъсната броба за клиенти между европейските авиокомпании.

Досега са уволнени осем пилоти за неспазване на трудовите правоотношения. Според протестиращите развиването на новата нискотарифна авиокомпания Иберия експрес ще доведе до намаляване на възнагражденията им и съкращаване на персонал.

Реклама

1 коментар към “Авиокомпания Iberia отмени 156 полета”

  1. Стефан Тодоров

    9 април 2012

    На хората от Иберия не им ли писна да стачкуват!?

    Отговорете на този коментар...

Изпратете коментар по публикацията: