Въпроси и отговори

Тук ще откриете отговори на често задаваните от Вас въпроси. Ако желаете да поставите нов въпрос, моля използвайте формата от меню Контакти.

Как се търсят конкретни полети?

Търсенето на самолетни полети се извърша чрез формата, поместена на началната страница самолетни билети онлайн. Процесът се извършва автоматично след задаване на желаните параметри като град на тръгване, град на пристигане, двупосочен или еднопосочен полет се търси, дати на тръгване и/или връщане, брой и вид пътници и др. Заявката се стартира чрез бутона „Търси“. Можете да използвате и разширено търсене на самолетни билети. Формата предлага повече възможности за прецезиране на полетите. Ако резултатите не Ви удовлетворяват, можете да повторите търсенето с промяна на параметрите.

Не получавам потвърждение за направената резервация?

След избор на полет, потвърждението за запазен самолетен билет се изпраща автоматично на въведения при резервацията имейл адрес. Ако не получите такова, причините са няколко. Въведен грешен адрес при резервация, незавършена резервация, потвърждението е попаднало в папката SPAM на Вашата поща, или пък папката за автоматично изтрити съобщения. Ако сте сигурни, че сте завършили успешно процеса на резервация, моля обадете се за съдействие от оператор на тел.: 02 4395046 или +359 2 4395046 (за тези, които звънят от чужбина).

Как се плаща резервация на самолетен билет?

Възможни са два начина за плащане по направената резервация на самолетен билет – плащане с кредитна карта и плащане чрез банков превод. Плащането с кредитна карта гарантира мигновено издаване на самолетния билет. Това Ви пести време и премахва всички други неудобства, спестява допълнителни разходи. Плащането чрез банков превод не гарантира запазването на цената на билета от момента на резервация до момента на получаване на плащане за неговото издаване. Причините са възможната забава при междубанкови преводи и евентуалното им осчетоводяване на следващ работен ден. Въпреки всичко, ако не разполагате с кредитна карта, този начин на плащане ще е най-удобният за Вас.

Как се плаща с кредитна карта?

При заплащане с кредитна карта е необходимо да бъдат въведени всички изисквани детайли като номер и вид на кредитната карта, име на картодържател, дата на валидност, както и трицифрения защитен код, който се намира на гърба на картата. При правилно въведени данни и при достатъчна наличност, плащането ще бъде извършено. Процесът на проверка на данните и плащането могат да отнемат от няколко секунди до няколко минути. Желателно е да се изчака съобщение от системата за успешно или неуспешно плащане, както и да се избягва многократно стартиране на плащане. Това няма да ускори времето за обработка, а и ще избегне опасността от дублиране и нежелани транзакции. Можете да закупите самолетен билет с кредитна карта и по телефона. След консултация с оператор и избор на полет, ще Ви бъде направена резервация и изпратена авторизационна форма за плащане с кредитна карта. Подробности можете да научите от операторите в телефонния център.

Безопасно ли е заплащането на самолетен билет с кредитна карта?

Резервационната система за самолетни билети използва най-новата възможна защитна технология SSL /Secure Sockets Layer/ за пренасяне на поверителни данни в интернет. Информацията за Вашата кредитна карта и последващата транзакция се пренася чрез защитен сървърен канал. Индикация, че се използва SSL криптиране е наличието на https:// в началото на URL адреса на страницата за плащане. Ако все пак изпитвате притеснения, можете да заплатите чрез банков превод.

Как се плаща чрез банков превод?

Информация за банковите сметки, както и инструкции за плащане чрез банков превод получавате заедно с потвърждението за резервация на имейла, който сте посочили. Важно е да се знае, че при заплащане чрез банков превод, има вероятност транзакцията да бъде регистрирана и осчетоводена на следващия работен ден от нареждане на превода. През това време е възможно цената на самолетния билет да се промени. Затова е важно да потвърдите направения превод още в деня на нареждането му, като изпратите копие от платежния документ на имейла на обслужващия Ви агент. Самолетен билет се издава, само след получаване на потвърждение за направения превод. Издадения самолетен билет ще получите на електронната си поща, само след постъпване на сумата от превода.

Защо се издава електронен самолетен билет?

По своята същност електронният самолетен билет не се различава от хартиения. След направена и заплатена резервация се издава електронен самолетен билет. Изпраща се на посочената електронна поща при резервацията и съдържа всички необходими и задължителни реквизити – резервационен номер, име на авиокомпанията, маршрут, часове и летища на излитане и кацане, имена на пътника или пътниците, номер и времетраене на полета и др. Препоръчително е да се запознаете подробно с всички детайли. За предпочитане е и да разпечатате /принтирате/ самолетния билет и да го носите със себе си по време на регистрацията за полета на летището. Едно от основните му предимства, е че не можете да го изгубите. Резервно копие винаги можете да откриете във Вашата електронна поща. В много редки случаи, когато се налага издаване на хартиен билет, той ще Ви бъде изпратен по куриер или друг, предпочитан от Вас начин.