Ами сега?… Изгубен багаж на летището – 2 част

Сигурно сте чували онзи виц за песимиста, който казал, че от това по-лошо не може да стане, а оптимистът му отговорил: „Може, може…”. Така е то – странна порода са оптимистите. Надяваме се, че и вие сте от тези, които не подлежат на ремонт, защото ги наричат „непоправими”. Но ако търпението ви е на път да ви подведе под отговорност за неспазване на уговорките за разумност, тогава не е лошо да направите нещо. Като начало ни последвайте в огледа на вашия проблем от всички страни и гледни точки.

Luggage AirportА вашият проблем точно сега е, че мислите, че сте си изгубили багажа на летището. Спомняте си какво се случи досега, нали?

Изгубен багаж на летището – 1 част

Преди да решим, че никога вече няма да се срещнем с нашия багаж, да си припомним как преминахме паспортната проверка преди да излетим.

1. Ако нещо ми се губи ПРЕДИ паспортния контрол

Случва се. Летището е доста голямо, има толкова места, където можете да загубите какво ли не – от някоя вещ, през малко пакетче до голяма чанта или куфар. Със сигурност ви се е случвало да си търсите вкъщи нещо, което много ви трябва на момента, но да не може да го намерите. То ви „гледа” отнякъде и ви се присмива, но вие не го виждате. Все пак то се появява най-неочаквано в един следващ момент, когато вече не ви е нужно. Нещо такова се случва и с изгубените вещи на летището. С тази разлика, че някой може да го е видял преди вас. Какво да направите ли? Има толкова много гишета за информация наоколо, отидете до първото и поискайте формуляр за изгубени вещи. Опишете в него подробно какво ви липсва, как изглежда, на какво име отговаря и т.н. Ако други пътници или хора от персонала на летището са открили вашите вещи преди вас, може да ги намерите в бюрото за изгубени вещи още преди да дойде реда ви за отлитане. Не забравяйте да попитате там!

2. Ако нещо ми се губи СЛЕД паспортния контрол

Ами сега? Вече сте преминали границата. Не е задължително това да значи сигурна раздяла с ръчния ви багаж или с нещо друго. Най-важното, което трябва да запомните в каквато и ситуация да попаднете е, че за да ви бъде помогнато, първо трябва да си кажете, че имате нужда от помощ! Затова първата ви работа е да съобщите на центъра за обслужване на клиенти, че нещо ви липсва. Това може да стане както преди да излетите, така и след като пристигнете на летището. После процедурите са същите – попълвате формуляри, описвате подробно какво ви липсва и когато го намерят, ще ви го върнат.

Е, освен ако не го намерят, разбира се… Но вие все още сте от оптимистите, нали?

Funny luggage3. Безвъзвратно загубен багаж

Не ни се искаше да ви го казваме, но и това се случва. Най-голяма отговорност за вашия багаж носи авиокомпанията, на която сте го поверили. Затова, когато всички пътници си тръгнат, понесли куфарите, а вие останете насаме с лентата за багаж и по нея вече нищо не минава, свържете се със служител на вашата авиокомпания и подайте писмен иск за загубен багаж. Компанията, разбира се, ще се опита да се защити, но това ще бъде направено изключително любезно. Не е нужно и вие да преминавате границата на добрия тон – дори и да вземете отдавна мечтаната по-горна октава с вашия глас, това няма да ви помогне. Успокойте се и следвайте упътванията на служителя от авиокомпанията. Те ще направят всичко, за да ви върнат багажа или ако не успеят, ще ви платят обезщетение.

По-добре ще е да го знаете предварително, отколкото да го научите от „неволята”, но има няколко неща, които задължително не бива да слагате в багажа си: пари, скъпи бижута, камери, фотоапарати, часовници, друга скъпа техника. Пренасяйте ги в ръчния си багаж или ако това не е възможно, обявете ги предварително на летището. Кажете, че ги носите, за да се знае, че те наистина са там и тогава авиокомпанията ще носи отговорност за това да ви ги предпази и съхрани. Гарантирана отговорност! Ще се наложи да заплатите и съответната такса, но то без това не може. Таксата обикновено е процент от стойността, която обявявате. Вашият багаж ще бъде „very important” или ВИП, дори ще му поставят специален стикер и ще се отнасят с него именно като с ВИП. Дори специализирана охрана ще го съпроводи до самолета.

4. Някой ви е „свил” багажа?

Някой ви е откраднал чантата? Нима има такива хора, които ще ви прецакат хубавото ваканционно преживяване и точно накрая ще ви отмъкнат куфарите? Накъде отива този свят, колко е несправедлив животът, за всичко е виновно правителството… Стоп! Това вайкане не е особено препоръчително. И то не помага, освен че ви изнервя допълнително. Вече е време да оставите авиокомпанията на мира и да се обърнете към полицията, особено ако сте напуснали района на летището и тогава нещо ви е изчезнало. Това се случва много рядко! Много по-лесно е да ви откраднат нещо от багажа, отколкото целия багаж. Повечето крадци правят така – пребъркват ви куфарите и вземат ценните предмети, които намерят, ако сте имали наивността да ги поставите там. Затова, преди да си тръгнете за вкъщи, още на летището проверете дали няма повреди по вашите чанти, дали все още са заключени и дали нещо ви липсва на пръв поглед. Все още ще можете да подадете жалба, ако откриете липса на летището, но когато се приберете вкъщи и разберете, че са ви обрали, тогава просто ще трябва да се примирите.

Хей, какво сте оклюмали такива? Нали ви казахме вече: само 1% са случаите на изчезнал багаж. Ако бъдете разумни и следвате съветите ни, ще си спестите много неприятности.

И сега нещо свръх любопитно: знаете ли коя авиокомпания има най-секси стюардеси в летателния свят? Ако все още не знаете, това съвсем скоро ще се поправи. Следете ни изкъсо!

Реклама

Няма коментари

Изпратете коментар по публикацията: